16 octombrie 2020

PICĂTURA DE FRUMOS (82) Jean-Auguste-Dominique Ingres. Madame de Sennones. 1814-1816Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867) pictor neoclasicist francez, a fost în același timp clasic, romantic și realist.

Începând cu anul 1791, a studiat timp de cinci ani la Academia Regală din Toulouse, atât pictura cât și muzica. Marea lui pasiune de a cânta la vioară a dus la apariția expresiei ”Vioara lui Ingres”, care se referă la o pasiune puternică a unei persoane pentru altceva decât ocupația sa.
În anul 1797, Ingres ajunge la Paris, unde studiază patru ani cu Jacques-Louis David. Petrece lungi perioade când în Italia, când în Franța, timp în care își făurește o carieră strălucită și devine celebru pentru tablourile sale istorice și religioase, dar mai ales pentru portretele sale. Ingres a fost influențat la început de stilul lui David, apoi s-a orientat treptat spre Renaștere, luând ca model operele lui Rafael, Holbein cel Tânăr și Tizian.
Operele lui Ingres se disting prin armonie, compoziție strălucită și tratament rafinat al suprafețelor (mai ales ale trupului uman). Ca reprezentant al clasicismului târziu, artistul i s-a opus lui Eugene Delacroix, care s-a manifestat violent împotriva tradiției academice ”oficiale”.
În portretul doamnei de Sennones, bijuteriile strălucitoare care îi acoperă mâinile, dantelele, panglicile de atlaz, catifeaua rochiei purpurii, sugerează poziția înaltă însoțită de o avere importantă a soțului. Liniile chipului exprimă demnitate și distincție, dar și sensibilitate. Pictura demonstrează din plin tehnicile de compoziție și desen ale lui Ingres și rafinamentul cu care folosește culorile. Figura se află într-o relație liberă, dar clar definită, cu suprafața picturală, astfel încât linia căzută a umerilor se continuă în imaginea din oglindă. Motivul curb se repetă, iar elementele strălucitoare sunt puse în relație armonioasă cu tonurile roșii.
Pictura, ulei pe pânză de 106 x 84 cm, se află la Muzeul Artelor Frumoase din Nantes.
Iată aici un videoclip cu picturile lui Jean-Auguste-Dominique Ingres.

10 comentarii:

 1. Ce bine mă simt când învăţ câte ceva. Îţi mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. E foarte reusit tabloul! (no! ce observatie inteligenta!) 😂
  Zici ca-i reala scena; acum-acum madame face un semn cu mana!

  Weekend frumos iti doresc, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
 3. Oooo! Ce surpriza ne-ai facut! Si este un pictor pe care il 'cunosc un pic' si imi place mult. Deosebita colectia videoclipului.
  Iar catifeaua... imi vine sa o mangai... :)
  Multumesc, draga Zina! Un weekend excelent!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-a bucurat mult reacția ta, dragă Suzana! Îți mulțumesc și eu!

   Weekend minunat!

   Ștergere
 4. Foarte placuta reintalnire cu "dragostea d'intai" !Marele talent a lui Ingres rezida
  in utilizarea stilului sau plan linear,pentru a reda personalitatea subiectilor,in acelasi timp infatisandu-i si cat mai estetic cu putinta,surprindea cele mai atractive trasaturi,chiar si in cazul celor mai neatractivi subiecti,fara a le sacrifica personalitatea si fara a-i face de nerecunoscut !
  Puritatea liniei sale in reprezentarea portretelor,sau a nudurilor feminine,se poate
  spune ca e un "decupaj",nu exista nici o "ezitare"...Incomfundabil !(Sa-l asezam alaturi de Gericault-portretul unui cleptoman-!?!).L-as putea numi "poetul portretelor"!
  Ce minunat ca exista o atat de mare diversitate de viziuni !Altfel ar fi cumplit !
  Felicitari pentru prezentare,draga Zina !


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate! Dacă nu ar exista acea diversitate despre care ai pomenit, nu s-ar mai putea vorbi despre artă.

   Sănătate și numai bine, dragă Natalia!

   Ștergere
 5. Un mare artist. Și un fin portretist. Sărut mâna pentru momentul de istoria artei.
  Toate cele bune! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Un moment căruia i-am dus dorul, dar uite că l-am adus înapoi din vacanță! ☺

   Numai bine!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !