Paul Atreides, numit acum Împăratul Muad’Dib, conduce imperiul de doisprezece ani. În acest răstimp a adus apa și verdeața pe Dune – planeta Arrakis, așa cum visaseră și el și băștinașii fremeni. A menținut însă jumătate din deșertul de nisip, căci aici se produce melanjul, substanța-drog din care fremenii își fac hrana, băutura și țesăturile, dar și cea mai scumpă și mai căutată marfă din Imperiu.
Socotit nu numai împărat, ci și zeu suprem, datorită supranaturalelor lui capacități de preștiință, Paul a dus pe nenumărate planete războiul sfânt în care a supus opozanții și a desființat religiile locului. Acum privește înainte și în urmă și vede că jihadul acesta este fără de sfârșit dacă el nu se va retrage, dacă nu va dispărea. Încă nu poate să facă asta, fiindcă nu are un urmaș, un fiu care să preia tronul. Nu voise să aibă copii cu soția lui, Irulan, și nu consumase căsătoria făcută doar din considerente politice. Fiul dăruit de iubita lui Chani murise, iar Chani nu mai făcuse alți copii, căci Irulan poruncise în secret să i se pună anticoncepționale în hrană. Vrăjitoarele Bene-Gesserit, din tagma cărora Irulan făcea parte, o presau pe aceasta să obțină un urmaș al lui Paul. Linia lui genetică era foarte prețioasă și ele amenințau că vor face în așa fel încât să obțină urmașul folosind-o pe sora lui Paul, Alia. Cine îi va oferi lui Paul un urmaș?...
Ghilda Spațială, organizația care comercializa melanjul în tot imperiul, era nemulțumită de restricțiile impuse de Împăratul Muad’Dib și îi pregătea pierzania, cu ajutorul mentaților tleilax. Casele domnitoare de pe planetele supuse erau și ele nemulțumite, iar Quizaratul – biserica lui, îi dorea și el pieirea, pentru a-l tranforma într-un mesia. Cum va rezista Paul Atreides la atacurile lor?...
În toată această intrigă SF, autorul introduce considerații pe teme perfect actuale: probleme de mediu, potențialul speciei umane, principiile guvernării statului modern, revoluția coloniilor față de imperialism și altele.
”Constituțiile devin forma supremă a tiraniei. Ele organizează puterea pe scară largă pentru a nu mai putea fi răsturnată. Constituția nu are conștiință. Ea este o mobilizare a puterii sociale. Îi poate zdrobi, deopotrivă, pe cei mari și pe cei mici, înlăturând orice demnitate, orice individualitate. Are un punct de echilibru instabil și nu cunoaște limite.”
”Formulările întortocheate ale legalități s-au dezvoltat în jurul nevoii de a ne ascunde nouă înșine violența pe care o plănuim împotriva altora. Eufemisme sofisticate pot disimula intențiile noastre ucigașe, dar orice folosire a puterii împotriva altuia se poate exprima, în ultimă instanță, prin simplul enunț: <<Mă hrănesc cu energia ta.>>”
”Ce-i legea? O formă de control? Legea filtrează haosul lăsând să treacă... ce? Acalmia? Legea.. idealul nostru cel mai elevat și natura noastră cea mai josnică. Nu privi prea îndeaproape legea. Dacă ai s-o faci, vei descoperi interpretările raționalizate, cazuistica legală, precedentele comode. Și vei descoperi acalmia, care nu-i decât un alt cuvânt pentru moarte.”
”Orice experiență religioasă are nevoie de o spontaneitate pe care legile, în mod inevitabil, o suprimă. Dar nu se poate guverna fără legi. Până la urmă, legile vor ajunge să înlocuiască morala, conștiința și chiar religia în numele căreia credeți că guvernați. Va veni ziua în care ceremonia va lua locul credinței, iar simbolismul va înlocui moralitatea.”
”Există o limită a forței, pe care nici cei mai puternici n-o pot atinge fără să se distrugă. Adevărata artă a guvernării constă în evaluarea acestor limite. Întrebuințarea greșită a puterii este păcatul fatal.”
”Mântuitorul Dunei” urmează volumului ”Dune” și este al doilea volum din seria inițială ”Dune”.
Sursa foto
Cititorii care doresc să se înscrie în tabel sunt rugați să lase linkurile în comentarii. Voi face tabelul manual, fiindcă Mr. Linky nu îmi permite să postez două tabeluri în același timp și dau întâietate Miercurii fără cuvinte, unde sunt mai mulți participanți.
De altfel, de la 1 iulie, literatura și pictura își vor lua vacanță. Pe perioada verii ne vom întâlni doar săptămânal pe acest blog, la Miercurea fără cuvinte.
PS Nu voi da uitării cu totul cele două arte intrate în vacanță! ☺ Voi puncta citate și picturi favorite în pagina ”Jurnal de femeie” de pe blogul ”Jurnalul Zinei”.
Au mai publicat în acest ultim episod dinainte de vacanță al seriei ”Citate favorite”:
Suzana - blog ”Floare de colț”
Daurel - ”Daurel's Blog”
StefRof
Cititorii care doresc să se înscrie în tabel sunt rugați să lase linkurile în comentarii. Voi face tabelul manual, fiindcă Mr. Linky nu îmi permite să postez două tabeluri în același timp și dau întâietate Miercurii fără cuvinte, unde sunt mai mulți participanți.
De altfel, de la 1 iulie, literatura și pictura își vor lua vacanță. Pe perioada verii ne vom întâlni doar săptămânal pe acest blog, la Miercurea fără cuvinte.
PS Nu voi da uitării cu totul cele două arte intrate în vacanță! ☺ Voi puncta citate și picturi favorite în pagina ”Jurnal de femeie” de pe blogul ”Jurnalul Zinei”.
Au mai publicat în acest ultim episod dinainte de vacanță al seriei ”Citate favorite”:
Suzana - blog ”Floare de colț”
Daurel - ”Daurel's Blog”
StefRof
Las linkul: https://suzanamiu.blogspot.com/2020/06/citate-favorite-121-o-confuzie.html
RăspundețiȘtergereIncredibil ce multe asemanari cu ceea ce se petrece acum pe planeta, inclusiv la noi.
Oare cati din mai marii zilei stiu acest lucru, ce in fond este atat de evident: utilizarea incorecta a puterii este un pacat si inevitabil duce la distrugere. Insa sunt atat de multe victime colaterale in timpul acestui proces... :(
Numai bine, draga Zina! Un iulie frumos si saptamana cu spor! <3
Toți puternicii zilei știu, dar setea de putere și avere este de nestins. Vorba strămoșilor latini, că tot suntem la citate: Auri sacra fames. (Blestemata foame de aur).
ȘtergereSănătate și numai bine, dragă Suzana!
Cam toti folosesc gresit puterea. Inclusiv reprezentantii bisericilor...
RăspundețiȘtergereP.s.
https://daurel.wordpress.com/2020/06/29/citate-favorite105/
Și ei sunt oameni și sunt supuși patimilor omenești...
ȘtergereSeară frumoasă!
Nu am citit romanul. Pare de actualitate. Ce-mi place insa, exista cinva care se lupta pentru bine , dreptate, adevar, cu toate intrigile si cu toti impostorii. Sper ca binele sa invinga. Sunt o optimista incurabila. :) O zi buna!
RăspundețiȘtergereE o serie de șase romane (vezi postarea trecută). Primul a fost publicat în 1963, deci acum aproape 60 de ani, ultimul în 1984, dar sunt mai actuale acum decât au fost atunci...
ȘtergereȘi eu sper ca binele să învingă, dar trebuie să punem și noi umărul!
Seară plăcută și săptămână excelentă, dragă Ina!
O carte SF captivantă. Și cu un mesaj clar pentru ceea ce se întâmplă în lumea noastră, atât de „extra-terestră” în multe dintre aspectele lumii contemporane.
RăspundețiȘtergereNumai bine și o vară frumoasă, doamna Zina! :-)
E o serie de romane care mă uimește. Pe măsură ce înaintez cu cititul, descopăr similitudini neașteptate, care mă pun pe gânduri.
ȘtergereNumai bine, Alex! Vară frumoasă!
Am revenit mai cu întârziere. 😀
RăspundețiȘtergerePână acum n-am citit cartea, dar este musai să o bifez..
"Constituțiile devin forma supremă a tiraniei."
O săptămână frumoasă vă doresc !
https://stefrof.blogspot.com/2020/07/un-citat-din-firma-citate-favorite-ep-3.html?m=1
Chiar trebuie să fie citite toate cele șase romane ale seriei originale, cea de Frank herbert. Eu nu încetez să mă minunez...
ȘtergereSăptămână frumoasă și ție!