10 mai 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (24) Hans Burgkmair cel Bătrân. Altarul Sf.Ioan. 1518Hans Burgkmair cel Bătrân ( Augsburg 1473 – 1531) este unul dintre pictorii și desenatorii de frunte ai orașului său natal, autor, pe lângă picturi, al peste 800 de gravuri pentru ilustrații de carte.

Inițiat în pictură de tatăl său, continuă studiile cu Martin Schongauer, apoi își face anii de ucenicie în Italia. Întors acasă, devine membru al breslei ”Sf. Luca” și preia atelierul tatălui său.
Artistul depășește goticul târziu din operele sale de tinerețe și capătă un stil viu, plin de forță, abordând formele monumentale ale Renașterii din perioada de apogeu.
Altarul ”Sf. Ioan” realizat în ulei pe lemn, este compus din trei piese. Piesa centrală are 153,1 x 124,7 cm, iar cele laterale – 146 x 46 cm fiecare.
În panoul central este înfățișat Ioan Evanghelistul pe insula Patmos unde, potrivit legendei, primește de la un înger viziunea Apocalipsei. Panourile laterale îi înfățișează pe sfinții Erasm și Nicolae.
Pictura se află la Pinacoteca din Munchen.              
Sf. Ioan, în insula Patmos, primind de la înger viziunea Apocalipsei
 Iată și un original videoclip inspirat de pictura lui Hans Burgkmair cel Bătrân intitulată ”Spirala săgeților”.

6 comentarii:

 1. Frumoasa introducere in lumea artelor. Mi-a placut tare mult este interesant si nu stiam nimic despre autor. Multumesc. :) Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Incerc sa aduc un pic artele in lumea noastra. ☺

   Numai bine, Ina!

   Ștergere
 2. Interesant! Am vazut si videoclipul ;). Mi se intampla deseori sa ma pierd asa in picturi pur si simplu. Sa privesc cum "prinde forma" lumea prin culori... si ce forma prinde.
  Un weekend placut :) :*!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e o delectare pe care o merităm. Un strop de frumusețe. ☺

   Weekend plăcut și ție, Rux!

   Ștergere
 3. Constat - cu cata intarziere! - ca tripticul nu e o inventie "moderna". :) Ce pot sa zic?! Imi plac lucrarile.
  Barbatul din videoclip ne arata ca e posibil ca sagetile sa fie purtate in acel mod... (vazand tabloul respectiv nici nu m-as fi intrebat despre sageti) Deh. :)
  Weekend frumos iti doresc, Zina draga!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, și eu am avut revelația săgeților. ☺

   Weekend frumos și ție, dragă Diana!

   Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !