5 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (74) ”Chatterton” de Peter Ackroyd


”Chatterton” de Peter Ackroyd, roman serios scris cu umor, tratează o problemă foarte la modă astăzi: imitația-falsul-plagiatul. În urmă cu trei sute de ani, un poet scria versuri în maniera și în numele unui poet medieval. După moartea lui un pictor a realizat un fals portret al poetului, iar lanțul contrafacerilor se întinde până în zilele noastre, prilejuind acțiuni detectivistice, precum și reflecții asupra evoluției literaturii, dar și a gândirii și intereselor umane.

”- Tu nu-ți dai seama, spuse Flint, că nimic nu mai supraviețuiește acum? Totul este uitat de îndată. Nu mai există istorie. Nu mai există memorie. Nu mai există standarde care să încurajeze trăinicia, ci doar noutatea, întregul ciclu nesfârșit al noilor obiecte. Iar cărțile sunt doar simple obiecte – mărfuri de consum cumpărate și aruncate. Nici poezia nu e cu nimic mai brează. Și poezia poate fi aruncată. Ceva s-a întâmplat în cursul acestei generații, nu mă întreba de ce. Dar poezia, ficțiunea, tot lotul – nimic nu mai contează cu adevărat în ziua de azi.
- Nu, spuse încetișor Charles. Unele lucruri chiar supraviețuiesc.
- Da, supraviețuiesc. Dar nu-ți dai seama că e doar un alt fel de moarte? Cinci sute de volume de poezie publicate pe an – stau grămadă în depozitele bibliotecilor sau se prăfuiesc pe rafturi. Sunt păstrate, da, dar numai ca să nu uităm câte pagini au rămas necitite și nu vor fi citite niciodată. Un monument închinat ambiției umane și indiferenței umane.
Orice operă contemporană are o durată medie de viață de trei luni. Asta e tot. Nu ne putem gândi la posteritate. Nu există nicio posteritate. Cel puțin eu, unul, nu reușesc s-o văd.
- Greșit! Cuvintele supraviețuiesc. Sunt unele versuri atât de frumoase, care schimbă totul. Un copil poate citi o poezie și întreaga lui viață poate fi schimbată. Și dacă poezia nu mai contează, de ce mai sunt încă oameni care nu altă plăcere în viață decât s-o citească? Ce anume găsesc ei în cărți și nu pot descoperi niciunde altundeva pe lume?
Și de ce oare unii oameni încearcă toată viața să devină scriitori? De ce nu se dau bătuți? De ce scriu și scriu, de unde vine visul lor?
Îți spun eu ce este. Este un vis de plenitudine și de frumusețe. Tot dorul și toată nefericirea și toate bolile pot fi îndepărtate de acea viziune.” 


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie în tabel numele și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !