Romanul ”În America” (1999) de Susan Sontag (1933-2004) i-a adus autoarei în anul 2000 prestigiosul premiu National Book Award.
Maryna, cea mai mare actriță a Poloniei sfârșitului de secol XIX, vrea să emigreze în S.U.A., numită de ea și de toți ceilalți ”America”.
În ciuda succesului fulminant repurtat pe toate scenele poloneze, vrea să emigreze pentru a începe o viață nouă, departe de constrângerile ocupanților din țara ei. (La vremea aceea, Polonia era împărțită între Rusia, Prusia și Austria.)
În ciuda succesului fulminant repurtat pe toate scenele poloneze, vrea să emigreze pentru a începe o viață nouă, departe de constrângerile ocupanților din țara ei. (La vremea aceea, Polonia era împărțită între Rusia, Prusia și Austria.)
În jurul Marynei se află Bogdan, soțul ei, îndăgostit de ea dar și atras de tineri de același sex cu el, Richard, scriitor îndrăgostit și el de frumoasa femeie, două cupluri de prieteni, o servitoare prostuță și fiul Marynei, Peter. O vor însoți cu toții și vor începe alături de ea viața de fermieri americani. Vor reuși? Va rezista Maryna la chemarea artei iubite, teatrul? Va rezista soțul ei tentațiilor? Cum se vor descurca toți în noua lor țară, atât de diferită de cea din care plecaseră? Merită să căutați răspunsurile la întrebări citind cartea.
Iată, însă, câteva spicuiri din roman.
” Îi plăcuse nespus să fie actriță, pentru că, așa cum vedea ea lucrurile, teatrul se ridica la nivelul adevărului. Un adevăr superior. Jucând într-o piesă, într-una din marile opere dramatice, devenea mai bună decât era în realitate. Fiecare dintre mișcările sale avea o semnificație amplă și generoasă. Simțea că ceea ce trebuia să exprime pe scenă o făcea mai bună.”
”Trecutul este cea mai mare țară dintre toate și există un motiv pentru care te simți ispitit să plasezi o poveste sau alta în trecut: aproape orice lucru bun pare să fi avut loc în trecut. …Poate și pentru că nu ai nicio responsabilitate pentru trecut.”
”Istorii care se contopesc. Obstacole care se clintesc. Familii care se despart. Vești care ajung. Dumnezeu, Agentul de Turism, a trimis mesaje pretutindeni, pentru a proclama chemarea la o Nouă Lume, în care săracii se îmbogățesc, iar toți oamenii sunt egali în fața legii, în care toate străzile sunt pavate cu aur (mesaj adresat țăranilor analfabeți) și pământul este dat de pomană (idem) sau vândut la prețuri de nimic (mesaj adresat celor care știu să citească). Satele încep să se golească, iar primii care pleacă sunt cei mai curajoși sau cei mai disperați. Hoarde de oameni deposedați de pământ se îndreaptă către apă…”
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din lecturi gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie-ți în tabel numele și linkul postării. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !