6 mai 2018

FRAM URSUL POLAR (2) Povestire pe scurt

de CEZAR PETRESCU

Capitolul III. După ce a plecat circul

Circul Struțchi și-a strâns cortul, grajdurile și menajeria, le-a urcat în tren și a plecat.
Oamenii s-au întors la treburile lor, la grijile de zi cu zi, la pregătirile pentru Crăciunul care se apropia. În oraș bântuia gripa și banii pentru jucării și haine noi se duceau la farmacie.


Se îmbolnăvește și Lilica. Doctorul îl încurajează pe bunicul și îi spune că se va însănătoși într-o săptămână.

Până atunci, însă, fetiței îi mai crește temperatura și într-o seară începe să delireze. I se pare că a venit Miss Elian și l-a pus la punct pe Pufuleț, după aceea zburătorii la trapez, dar unul dintre ei era chiar bunicul și la urmă Fram ursul polar. Aici Lilica se trezește și o întreabă pe mama pe unde o fi ursul acum.
Fram ursul polar se află acum în altă țară, într-un oraș cu zidurile pline de afișele colorate ale circului. Din aceste afișe, însă, lipsește numele lui. Un copil, care știa de la tatăl lui despre Fram, îl întreabă pe un artist de la circ dacă nu apare și ursul alb în reprezentații. Omul spune că Fram nu mai e bun de nimic, poate fi văzut doar la menajerie, în cușca lui.
Copilul pusese prinsoare cu un altul. Dacă era ursul alb, celălalt trebuia să-i dea cartea cu Robinson Crusoe. Dacă nu era, el trebuia să-i dea celuilalt briceagul. Cum Fram ursul polar era, dar nu apărea la spectacol, cei doi copii nu se înțeleg și se iau la bătaie.
Seara, cei doi merg la circ, unul cu mama, altul cu tatăl lui și, în pauza spectacolului, se duc să viziteze menajeria, socotită ca o Arcă a lui Noe.

Capitolul IV. În Arca lui Noe 

În menajerie sunt fel de fel de animale, prinse de vânători în locuri foarte îndepărtate, în păduri tropicale, în deșerturi, în țări unde nu se topește zăpada niciodată. Acum stau închise în cuști cu gratii, iar oamenii trec de la una la alta, citind ce scrie pe tăblițe despre animalele dinăuntru.
Într-o parte sunt cuștile cu animalele ce nu pricep nimic și nu pot fi dresate: rinocerul, hipopotamul, crocodilii, broaștele țestoase, cămilele și multe altele. În altă parte sunt cuștile cu animalele dresate, care joacă  în reprezentații. Leii și tigrii, elefanții și câinii, șerpii și zebra. Aici se afla cândva cușca lui Fram ursul polar. Acum se află în fund de tot, unde se află animalele cele proaste.
Câteodată vine directorul să-l vadă și să-i dea o bomboană. Fram însă e amărât că a uitat tot ce știa. Stă până noaptea târziu cu botul pe labe, cu spatele la lume. Noaptea, animalele dorm, visează și gem în somn, căci își visează meleagurile pe care s-au născut. Fram ursul polar nici atât nu poate să facă, fiindcă amintirile lui sunt foarte îndepărtate.

* * * 

Urmează Fram ursul polar (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !