28 februarie 2025

Citate favorite (194) ”Marile religii” de un grup de autori coordonat de Philippe Gaudin

 


Recitind cu atenție acest volum, am desprins niște jaloane ale cunoașterii marilor religii din lume. Sunt cinci mari religii: iudaismul (mozaismul), creștinismul, islamismul (mahomedanismul), hinduismul și budismul.

Spre deosebire de hinduism și budism, care sunt religii politeiste, iudaismul, creștinismul și islamismul (scrise în ordinea apariției) sunt religii monoteiste. Ființa Supremă în iudaism este Yahve, în creștinism – Dumnezeu, în islamism – Allah. Esența acestor credințe se află în cărțile sfinte: Torah, Biblia și, respectiv, Coranul. 

Riturile religioase se practică mai ales în sinagogă/biserică/moschee, iar mentorul religios este rabinul/preotul/imamul. Desigur, în sânul fiecărei religii sunt fel de fel de deosebiri, după curentele sau cultele existente.

Hinduismul și budismul au, fiecare, mai multe zeități, mai multe scrieri sfinte și se practică și în lăcașuri sfinte, și în natură și acasă, în familie.

Toate detaliile se găsesc în cartea aceasta. Rămâne ca aceia care sunt dornici să înțeleagă religiile mai bine să o citească.

Către finalul cărții autorii au scris câteva pagini foarte interesante despre atitudinea unor mari filosofi față de religie, dar și față de om, de unele aspecte ale vieții sociale: Blaise Pascal, Jean-Jacques Rousseau și Immanuel Kant.

Și iată ce spune Rousseau despre omul social:

”Omul sălbatic, după ce și-a luat masa, este împăcat cu întreaga natură și este prietenul tuturor semenilor lui. Dar dacă uneori mâncarea lui o râvnește altcineva?.. Întrucât orgoliul nu se amestecă în luptă, ea se termină cu câteva lovituri de pumn. Învingătorul mănâncă, învinsul pleacă să-și caute norocul în altă parte și se face pace. Cu omul din societate altfel se petrec lucrurile: mai întâi năzuiește la ceea ce îi este necesar, apoi la ceea ce este inutil. Pe urmă își dorește delicatesuri, apoi imense bogății, apoi supuși, apoi robi. Și nu există nici o clipă de răgaz, astfel încât, după lungi perioade de prosperitate, după ce a înfulecat multe comori și a adus suferință multor oameni, eroul meu va masacra totul până ce va ajunge unicul stăpân al întregului univers.”

Hm! Cum așa?! Rousseau este contemporan cu noi?!... Parcă ar fi scris despre mai-marii lumii de astăzi. Ia sa vedem... Nuu, a scris asta acum aproape 300 de ani, in anul 1755, în ”Discurs asupra originii și fundamentelor inegalității dintre oameni”. Deci nu s-a schimbat nimic în trei secole. Cred chiar că aceste lucruri se întâmplă de când a apărut ”societatea omenească” și se vor întâmpla la nesfârșit.

Citatul a fost preluat din volumul ”Marile religii”, coord. Philippe Gaudin, editat de Editura Orizonturi (f.d.), în seria Cultură generală.

Postarea face parte din seria ”Citate favorite” de la Suzana.

10 comentarii:

  1. Tinand cont ca sunt scrieri care spun ca trecutul, prezentul si viitorul sunt acum, ceea ce ai spus este perfect corect. Nu cunosc viata lui si cum a ajuns la acea trista concluzie, insa este chiar valabila.
    Draga Zina, nu ma sincronizez cu postarile tale. Abia saptamana viitoare va fi noul joc, asa ca o sa o introduc eu in tabel si iti trimit linkul.
    Maine formal incepe primavara, asa ca sa iti fie cu sanatate si bucurii!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc frumos, Suzana!
    Primăvară frumoasă și liniștită!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cartea, cu ani în urmă, și recitesc din ea, din când în când.
    Ai dreptate: aceste lucruri - amintite de J.J.R. - s-au întâmplat, se întâmplă și se vor întâmpla la nesfârșit... 😊 Totuși, rămân cu speranța că ar putea să se schimbe în bine. Hmmmm... 😊
    Primăvara minunata îți doresc, Zina draga! 💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine să fii optimist, dar... hai să fim realiști: oamenii nu se vor schimba în bine. Tot ce se întâmplă în societate (și chiar în familie) îi împinge în sens opus.
      Primăvară minunată, dragă Diana!

      Ștergere
  4. Noul link pentru citate:
    https://suzanamiu.blogspot.com/2025/03/citate-favorite-183-cateva-ganduri.html
    Am pus postarea la locul ei.
    O zi frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Zina, bine te am regăsit!
    Ce postare interesantă! Intr adevăr "Parcă ar fi scris despre mai-marii lumii de astăzi."... Lumea a fost impartita mereu, intre bogatasii nesatui, multimea s a supus...asa a fost si acum 1000 de ani, si acum 300 de ani si asa este si acum. Ca va fi altfel peste 200 de ani?! Speranta mea este ca Lumea va mai exista, mai bine decat o cunoastem noi acum!...nu care cumva, supravietuitorii sa trebuiasca sa se mute pe alta planeta! Niciodata nu am fost atat de aproape ca acum de o catastrofa nucleara! Ah, nu vreau sa sune sumbru, eu sunt genul de om vesel... Dumnezeu cu mila! Numai bine, Zina draga 🤗🍀

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea Carmen, nici eu nu sunt o pesimistă, dar uite că deja M.Ap.N. pune în dezbatere publică modificarea legii care cheamă românii la arme...
    Să ne ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, orgoliile conducătorilor nenorocesc popoare...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... iar popoarele stau cu capul plecat ca oile duse la tăiere...
      Sănătate și numai bine, Daurel!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !