30 iunie 2025

Citate favorite (198) ”Binecuvântați animalele și copiii” de Glendon Swarthout

 


Romanul ”Binecuvântați animalele și copiii” de Glendon Swarthout a fost socotit de critici un răspuns american la ”Împăratul muștelor” de englezul William Golding.

Un mare grup de copii de 14-15 ani este trimis de părinți într-o tabără de vară din Arizona ce va dura opt săptămâni. Reclama spune că vor deveni adevărați bărbați, puternici și curajoși. Sunt împărțiți în grupe numite triburi, cu excepția ultimeia, care cuprinde șase copii considerați inadaptabili. Aruncați în tabără de părinți prea ocupați să câștige bani, să divorțeze și să se re-re-...-căsătorească, ori să se certe și să se împace plecând numai ei în destinații exotice, copiii din acest grup cu nume rușinos, au un parcurs opus celor din ”Împăratul muștelor”.

31 mai 2025

Citate favorite (197) Racolțisme

 

Ceramică de Săcel

Citesc de mulți ani blogul scriitorului maramureșean Petru Racolța. Nu știu să spun ce îmi place mai mult: romanele publicate în foileton, proza scurtă, versurile, aforismele – toate creație personală – sau colecțiile săptămânale de bancuri. De fapt, îmi plac mult toate, dar am ales, cu acordul autorului, să public  aici câteva dintre aforismele care m-au impresionat cel mai mult.

”Fiecare trebuie să-și aleagă calea lui în viață, nu e nevoie să ne înghesuim toți pe același drum.

27 aprilie 2025

Citate favorite (196) ”Pilule matematice. Numerele între umanism și știință” de Piergiorgio Odifreddi

 


Mărturisesc că nu îmi place matematica. Totuși, în gimnaziu, eram elevă de nota 10 la acest obiect. Ghinionul a făcut ca, în clasa a IX-a, să capăt un profesor de matematică foarte dur, care nu avea în desagă decât nota 3 și nota 9 (10 era numai pentru profesori!). La începutul clasei a X-a mi-am luat adio de la matematică și am dezertat la inamic, la secția umană. Aici am avut parte de un profesor foarte tolerant, care îi trecea și pe cei mai afoni în ale matematicii, spunând ”Eh! Sunteți la uman!”. Și n-am mai învățat nimic.

Nu demult, am observat printre noile apariții de la Humanitas, volumul ”Pilule matematice. Numerele între umanism și știință” de Piergiorgio Odifreddi. Prezentarea cărții m-a făcut să cred că voi înțelege mai mult din această știință a numerelor. Nu am înțeles, dar, în schimb, mi s-a revelat cât de implicată este în cele mai variate domenii, de la științe de toate felurile până la arte.