29 noiembrie 2024

Citate favorite (191) ”Bunavestire” de Nicolae Breban


În urmă cu vreo lună, poate ceva mai mult, citeam un articol al cărui autor deplângea (ca mulți alții înaintea lui) starea în care a ajuns programa de limba și literatura română din învățământul preuniversitar. Autorul spunea că au fost introduși scriitori care nu ar fi meritat, în timp ce despre alții, cum ar fi Nicolae Breban și Augustin Buzura, nu se spune nici un cuvânt.

31 octombrie 2024

Citate favorite (190) ”Din amintirile prințului Mîșkin” de Feodor Dostoievski

 


Cartea are ca subtitlu ”Și alte povestiri pentru părinți și copii”. Nu cred că copiii ar înțelege noianul de suferințe din aceste povestiri, iar dacă ar înțelege, ele le-ar apăsa prea greu sufletele. De altfel, Dostoievski se înțelege mai mult cu sufletul decât cu mintea.

Feodor Dostoievski (1821-1881), titan al literaturii clasice ruse, a extras el însuși povestirile, ajutat de soția sa Anna Dostoievskaia, din opera sa: ”Jurnal de scriitor”, romanele ”Adolescentul”, ”Umiliți și obidiți”, ”Oameni sărmani”, ”Idiotul”, ”Frații Karamazov”. Prima ediție a antologiei a apărut postum, în anul 1883, prin grija soției scriitorului.

14 octombrie 2024

Citate favorite (189) ”Enigmele istoriei” de Alan Baker

 


În ”Enigmele istoriei. Un compendiu al celor mai stranii mistere ale lumii”, autorul acordă un mare spațiu ezoterismului, dar se ocupă și de misterele unor obiecte ”coborâte din cer”, ale regatului Shambala, de manuscrisul lui Voynich, de OZN-uri, de moartea ciudată a unui întreg grup de excursioniști etc. S-au căutat explicații pentru fiecare, dar pentru niciunul dintre aceste mistere nu au fost satisfăcătoare.