Pagini

Autori străini

Câteva date despre autorii lecturilor originale povestite pe scurt în acest blog.
Am trecut autorii în ordine alfabetică. Desigur, am scris întâi numele de familie, apoi prenumele.

AMICIS, EDMONDO DE 
n.1846 - d.1908
Scriitor, jurnalist şi pedagog  italian, a scris romane şi volume de memorialistică. Din scrierile sale: Cuore, Viaţa militară, Romanul unui învăţător, Prietenii, Amintiri din Londra.
Citește mai multe despre biografia lui Edmondo de Amicis !

ANDERSEN, HANS CHRISTIAN 
n.1805 – d.1875
Scriitor danez, faimos pentru poveștile sale. Cele mai cunoscute sunt “Crăiasa zăpezii“, “Mica sirenă“, “Hainele cele noi ale împăratului“, “Rățușca cea urâtă“ - titlu tradus și  ”Bobocul de rață cel urât“ ("The Ugly Duckling").
Citește mai multe despre biografia lui Hans Christian Andersen !

BAUM, LYMAN FRANK 
n.1856 - d.1916
A fost un important scriitor american de cărți pentru copii, celebru în special pentru cartea ”Vrăjitorul din Oz” (1900) și alte treisprezece cărți bazate pe aceasta și cu acțiunea tot pe Tărâmul din Oz.  A mai scris alte nouă cărți fantastice, 82 de povestiri scurte, circa 200 de poeme și alte lucrări.

BEECHER-STOWE, HARRIET 
(n.1811 - d.1896)
Scriitoare americană, militantă împotriva sclaviei afro-americanilor, al cărei roman, Coliba unchiului Tom, din 1852,  înfățișează viața în sclavie a negrilor de acum mai bine de 150 de ani. Sclavia a fost abolită în anul 1865, după Războiul Civil American.
Citește mai multe despre biografia scriitoarei Harriet Beecher-Stowe !

CAROLL, LEWIS 
n.1832 - d.1898
Pe adevăratul său nume Charles Lutwidge Dodgson, Lewis Caroll a fost scriitor, matematician și logician englez, având însă și alte preocupări. A scris literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră, cele mai cunoscute scrieri de acest fel fiind ”Alice în Țara Minunilor” și ”Alice în Țara Oglinzilor”
Citește mai multe despre biografia lui Lewis Caroll!

CEHOV, ANTON PAVLOVICI 
(n.1860-1904)
Medic, prozator și dramaturg rus, renumit pentru povestirile, schițele și nuvelele sale, precum și pentru piesele de teatru ca: Pescărușul, Trei surori, Unchiul Vania, Livada cu vișini.
Citește mai multe despre biografia lui Anton Cehov !

CERVANTES, MIGUEL DE
n.1547-d.1616
Romancier, poet și dramaturg spaniol, socotit de critica literară drept autorul primului roman modern: ”Don Quijote”, opera sa literară celebră. Alături de aceasta, suscită și astăzi interesul cititorilor volumul ”Nuvele exemplare”.
Citește mai multe despre biografia lui Miguel de Cervantes !

CHRÉTIEN DE TROYES
n.1130 - d.1180
Poet francez din secolul al XII-lea, autor al primelor romane cavalereşti. În afară de "Cavalerul Lancelot",printre cele mai vestite scrieri ale sale sunt :"Yvain, cavalerul cu leul" şi "Perceval sau povestea Graalului".
Citește mai multe despre biografia lui Chrétien de Troyes !

DAUDET, ALPHONSE 
n.1840 - d.1897
Prozator şi dramaturg francez, a scris romane, nuvele, piese de teatru. Dintre romanele sale: Scrisori din moara mea, Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon, Piciul.
Citește mai multe despre biografia lui Alphonse Daudet !

DEFOE, DANIEL (1659/1661 ? - 1731), jurnalist și scriitor englez, socotit, împreună cu Samuel Richardson, fondatorul romanului englez. Celebru datorită romanului Robinson Crusoe (1719), a scris și alte romane, cele mai cunoscute fiind ”Moll Flanders” și ”Jurnal din anul ciumei”.
În romanul ”Robinson Crusoe”, autobiografie - jurnal de ficțiune al unui naufragiat, se regăsește influența poveștii reale a unui marinar scoțian, Alexander Selkirk. Naufragiat, acesta a trăit singur timp de patru ani pe o insulă din Oceanul Pacific, Más a Tierra. În anul 1966, numele acestei insule a fost schimbat în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinson Crusoe).
Citește mai multe despre biografia lui Daniel Defoe !

DICKENS, CHARLES 
n.1812 - d.1870
Romancierul englez  a fost autorul unor romane faimoase, printre care se află:  Oliver Twist, Nicholas Nickelby, Marile speranţe, David Copperfield. Ultimul conţine numeroase referinţe autobiografice şi a fost socotit de autor "cel mai iubit copil" al său.
Citește mai multe despre biografia lui Charles Dickens !

DUMAS, ALEXANDRE  (n.1802 - d. 1870)
Dat fiind că și fiul său a fost scriitor și a avut același nume, este cunoscut și ca Alexandre Dumas-tatăl. A scris 500 de volume, majoritatea romane istorice de aventuri și este unul dintre cei mai populari scriitori francezi. Dintre romanele sale, sunt celebre seria muschetarilor: Cei trei muschetari, După douăzeci de ani, Vicontele de Bragelonne, apoi Contele de Monte-Cristo, Regina Margot, Masca de fier, Călăul din Paris, Robin Hood și multe altele.
Citește mai multe despre biografia lui Alexandre Dumas-tatăl !

ESOP
620-560 î.Hr.
Esop, sclavul grec, era atât de deştept, încât orice observaţie primea de la stăpânul său, îi răspundea cu o vorbă de duh, o pildă comică şi scăpa de pedeapsă. L-a înveselit într-atâta pe stăpânul său, încât acesta l-a făcut om liber până la urmă. Fabulele sale au fost preluate şi prelucrate de mulţi autori, dar Esop rămâne "părintele fabulei".
Citește ceva mai multe despre biografia lui Esop !

DE LA FONTAINE, JEAN 
n.1621-d.1695
Poet, dramaturg, romancier, libretist, membru al Academiei Franceze. Celebru pentru fabulele sale, o parte inspirate după fabulele lui Esop.
Citește mai multe despre biografia lui Jean de la Fontaine !


GORKI, MAXIM 
n.1868 - d.1936
Scriitor rus, cu numele adevărat Alexei Maximovici Peșkov, celebru pentru trilogia cu caracter autobiografic: ”Copilăria”, ”La stăpân” și ”Universitățile mele”, romanele ”Mama” și ”Foma Gordeev”, piesa de teatru ”Azilul de noapte”.
Citește mai multe despre biografia lui Maxim Gorki !

GRIMM, FRAŢII 
Iacob(1785-1863) şi Wilhelm (1786-1859), folclorişti, lingvişti, filologi şi doctori în drept, cunoscuţi în lumea întreagă pentru colecţia de basme, unele preluate de la Charles Perrault, care le povestise cu vreo sută cincizeci de ani înainte: Cenușăreasa, Frumoasa adormită, Degețel ș.a. Au întocmit un Dicţionar al limbii germane în 33 de volume.
Citește mai multe despre biografia fraților Grimm !


HAUFF, WILHELM 
n.1802 - d. 1827
Scriitor german care a trăit numai 25 de ani. A scris basme romantice, (Povestea lui Muck cel mic, Povestea califului - barză, Piticul Nas-Lung, Legenda guldenului cu cap de cerb ș.a.), nuvele satirice, romanul Lichtenstein (1826) pentru care este considerat întemeietor al romanului istoric german. 

*

Astăzi există un premiu pentru literatura dedicata copiilor și tinerilor, premiu ce poarta numele lui Wilhelm Hauff.
Citește mai multe despre biografia lui Wilhelm Hauff !

HEMINGWAY, ERNEST 
(n.1899 - d.1961)
Scriitor și reporter de război, laureat al celor mai mari premii din lume, Premiul Nobel  și Premiul Pulitzer, Ernest Hemingway este autorul celebrelor romane ”Bătrânul și marea” (pentru care a primit premiile), ”Adio, arme”, ”Pentru cine bat clopotele” și altele.
Citește mai multe despre biografia lui Ernest Hemingway !

HOMER
Este posibil să fi trăit în secolul X sau în secolul XI î.Chr., deci cam acum 3000 de ani. Poet şi rapsod grec din antichitate, căruia i se atribuie scrierea epopeilor Iliada şi Odiseea.
Citește mai multe despre biografia lui Homer !

HUGO, VICTOR
Citește despre viața și opera lui Victor Hugo!

JACOBS, JOSEPH 
(n.1854 - d.1916)
Joseph Jacobs a fost un folclorist, critic literar, istoric și scriitor englez. A scris și a popularizat cele mai bune versiuni ale unor basme populare engleze ca ”Jack și vrejul de fasole”, ”Cei trei purceluși”, ”Povestea lui Tom Degețel”. A publicat două volume de basme engleze, dar și basme evreiești, celtice și indiene.
În calitate de editor de reviste și cărți de folclor a editat ”Fabulele lui Esop”, ”Fabulele lui Bindai”, ”O mie și una de nopți”. Joseph Jacobs a contribuit și la ”Enciclopedia ebraică”.

Citește mai multe despre biografia lui Joseph Jacobs !

LAGERLÖF, SELMA 
n.1858 - d.1940
Învăţătoare şi scriitoare suedeză, a primit Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1909, pentru romanul "Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia", care cuprinde  legende ale lacurilor, munţilor, râurilor şi vieţuitoarelor din Suedia, dar şi poveşti adevărate, ale oamenilor simpli. 
Citește mai multe despre biografia Selmei Lagerlöf !

LONDON, JACK 
n.1876 - d.1916
Scriitor și jurnalist american, autor al unui mare număr de romane, printre care Chemarea străbunilor, Colț Alb, Călcâiul de fier, Martin  Eden.
Citește mai multe despre biografia lui Jack London !

MALOT, HECTOR 
n.1830 -d.1907

Deși a scris peste 70 de volume, scriitorul este renumit pentru romanul ”Sans famille”, titlu tradus la noi ca ”Singur pe lume”. Romanul a fost tipărit pentru prima oară în anul 1878 de editura care a editat romanele lui Jules Verne și a cunoscut mai multe ecranizări. Pentru acest roman, Hector Malot a primit premiul Academiei Franceze.
Citește mai multe despre biografia lui Hector Malot !

PUBLIUS OVIDIUS NASO
n.43 î.Chr. - 18 d.Chr.
Poet roman, exilat de la Roma pe meleagurile noastre, la Tomis, Constanţa de astăzi, unde şi-a găsit sfârşitul. Renumit pentru scrierile: Amores, Ars amandi (poate una dintre cauzele exilului), Metamorfoze, Tristele, Ponticele.
Opera Metamorfoze cuprinde 250 de legende referitoare la transformări ale unor oameni sau zei în animale, plante ori constelaţii.
Citește mai multe despre biografia lui Ovidius !

PERRAULT, CHARLES 
n.1628 – d.1703
Poet și prozator, membru al Academiei Franceze, avocat de meserie, a cunoscut celebritatea pentru basmele sale, adunate în volumul ”Poveștile mamei mele, gâsca”: Barbă albastră, Piele de magar, Degețel, Frumoasa din pădurea adormită, Motanul încălțat, Cenușăreasa, Riquet cel moțat, Zânele, Scufița Roșie ș.a. Unele dintre aceste basme vor fi preluate și repovestite de frații Grimm, după aproape o sută cincizeci de ani.
Citește mai multe despre biografia lui Charles Perrault !

TWAIN, MARK
n.1835 – d.1910
Pe numele său adevărat Samuel Clemens, a fost un gazetar şi  scriitor satiric american foarte popular. A scris romanele “Prinţ şi cerşetor”, “Aventurile lui Tom Sawyer“, “Aventurile lui Huckleberry Finn“, “Un yankeu la curtea regelui Arthur“.
Citește mai multe despre biografia lui Mark Twain !

RENARD, JULES 
n.1824 - d.1910
Scriitor francez cu un simţ al umorului special, foarte cunoscut pentru romanul autobiografic "Morcoveaţă" şi pentru al său "Jurnal".
Citește mai multe despre biografia lui Jules Renard !

SAINT EXUPÉRY, ANTOINE DE 
n.1900 - d.1944
Romancier, eseist şi reporter francez, cunoscut mai ales pentru cartea ”Micul prinț”, dar şi pentru altele, ca ”Zbor de noapte” sau ”Citadela”.
Citește mai multe despre biografia lui Antoine de Saint Exupéry !

SHAKESPEARE, WILLIAM 
(n.1564 - d.1616)
Cel mai mare scriitor de limba engleză, poet și dramaturg, a scris piese de teatru (comedii, tragedii și piese istorice), sonete, poeme și alte poezii.
Citește mai multe despre biografia lui William Shakespeare !

SPYRI, JOHANNA 
n. 1827 - d. 1901
Scriitoare elvețiană de cărți pentru copii, și-a petrecut copilăria într-un sat așezat la poalele munților. Viața de acolo a constituit sursa de inspirație pentru scrierile ei, dintre care mai este de menționat Cornelli, asemănătoare cu Heidi fetița munților.

Citește mai multe despre biografia lui Johanna Spyri !

SWIFT, JONATHAN 
n.1667 - d.1745
Este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului, de la începutul iluminismului englez. Principala sa operă este romanul satiric fantezist ”Călătoriile lui Gulliver”. Alte scrieri satirice: Bătălia cărților, Povestea unui butoi, Preziceri pentru anul 1708, Scrisorile unui postăvar ș.a.
Citește mai multe despre biografia lui Jonathan Swift !

MAUPASSANT, GUY DE 
n. 1850 - d.1893
Scriitor francez, considerat unul dintre părinţii nuvelei moderne. A scris numeroase nuvele şi povestiri, ca: Bulgăre de seu, Domnişoara Fifi, Casa Tellier; romane, cum sunt: Bel Ami, O viaţă .

Citește mai multe despre biografia lui Guy de Maupassant !

TOLSTOI, LEV NICOLAEVICI  n.1828 - d.1910
Este unul dintre scriitorii reprezentativi ai vârstei de aur a literaturii ruse, perioadă cuprinsă între anii 1820 şi 1880. Romancier, eseist şi dramaturg, romanul său "Război şi pace" este cel mai citit roman care s-a scris vreodată. În acelaşi timp, romanul său "Anna Karenina" este socotit cel mai cinematografic, fiind ecranizat în numeroase versiuni.
Lev Tolstoi a avut şi preocupări în domeniul reformei educaţiei. A scris povestiri, basme şi fabule (multe inspirate de fabulele lui Esop), ca lecturi şcolare şi pentru a fi incluse în abecedare.

La vârsta de 21 de ani Lev Tolstoi a înfiinţat o şcoală pentru copii pe domeniul familiei sale, la Iasnaia Poliana. După serviciul militar, Lev Tolstoi a înfiinţat o noua şcoala de factură experimentală cu motto-ul: “Vino când vrei, pleci când doreşti”. Iobagii nu l-au înţeles pe acest fiu al aristocraţiei care se comporta atât de …nearistocratic.
Ca învăţator dar şi autor de manuale, Lev Tolstoi şi-a dedicat o mare parte din timp educaţiei copiilor.


Citește mai multe despre biografia lui Lev Nicolaevici Tolstoi !

VERGILIUS - Publius Vergilius Maro
Poet latin din secolul I î.Hr., a compus "Eneida", considerată epopeea naţională a romanilor. Pe lângă acestea este vestit pentru operele în versuri "Bucolicele " şi "Georgicele".
Citește mai multe despre biografia lui Vergilius !

VERNE, JULES 
n.1828 - d.1905
Faimos romancier francez, aflat permanent în Top 5 Cei mai traduși autori din lume, al Unesco Index Translationum. În tinerețe, pe când voia să se îmbarce ca marinar, iar tatăl său nu i-a permis, i-a promis acestuia că nu va călători decât în imaginația sa. A făcut-o atât de bine, încât a scris un număr mare de romane, din care 55 sunt cuprinse în ciclul Călătorii extraordinare. Dintre ele: Călătorie spre centrul Pământului, 20 000 de leghe sub mări, Ocolul Pământului în 80 de zile, Cinci săptămâni în balon. A mai scris și proză scurtă, eseuri, poeme și piese de teatru.
Citește mai multe despre biografia lui Jules Verne !

22 de comentarii:

  1. aveti,,lumina pe care nu o putem vedea''?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua! Oare opere scrise de Gustave Flaubert aveți?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,aveti black beauty de anna sewell?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua aveți și romanul "Mama" scris de Maxim Gorki?

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveți,,Cititorul din peșteră "de Rui Zink?

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveți o bucla in timp de Madeleine L’engle?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua!Aveți povestire pentru cartea Istoria lui Răzvan de Horia Chorcheș?Dacă nu mi-o puteți face deoarece nu prea înțeleg nimic din ea și îmi trebuie fișă de lectură

    RăspundețiȘtergere
  8. buna ziua! aveti cartea "Hotul de carti" de markus zusak? multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !