Pagini

4 decembrie 2023

Citate favorite (177) din nou ”1984” de George Orwell

 

Mulțimea de întâmplări actuale și viitoare (întrezărite din intențiile mai-marilor lumii) m-au determinat să reiau lectura acestei distopii, ”1984” publicată de George Orwell în anul 1949, despre care am mai scris aici

Am ales noi citate care ilustrează fie faptul că Orwell a fost un mare vizionar, fie faptul că aceia care controlează destinele omenirii s-au inspirat copios din romanul lui. Sau ambele fapte.

Reamintesc că, în viziunea scriitorului din 1949, în anul 1984 lumea era împărțită în trei continente: Oceania (cuprinzând ceea ce fuseseră America, Anglia și celelalte state vest-europene), EurAsia și EstAsia. Acțiunea se petrece în Oceania. Eroul principal este Winston Smith, care încearcă oarecum să se opună sistemului făurit de forța conducătoare numită ”Partidul” și sfârșește prin a fi zdrobit psihic (și nu numai psihic) de acesta.

Winston Smith primește, în mare taină, o carte subversivă, ”Colectivismul oligarhic”, pentru a cărei citire sau numai posesie se dădea pedeapsa cu moartea. Iată ce scria despre starea de lucruri din continentul Oceania.

”De-a lungul întregii istorii cunoscute, în lume au existat trei categorii de oameni: pătura de sus, pătura de mijloc și pătura de jos. Au fost subîmpărțiți în multe feluri și au căpătat tot felul de nume, cu toate acestea structura de bază a societății nu s-a schimbat niciodată.

Aspirațiile acestor trei grupuri sunt absolut ireconciliabile. Scopul celor de sus este de a rămâne unde sunt. Scopul celor de mijloc este de a le lua locul celor de sus. Scopul celor de jos, atunci când au un scop – căci trăsătura caracteristică a celor de jos este că sunt atât de copleșiți, încât nu sunt conștienți decât sporadic de ceea ce se întâmplă dincolo de viața lor de zi cu zi – este de a aboli orice diferență și de a crea o societate în care toți oamenii să fie egali. Ca urmare, de-a lungul istoriei se repetă permanent un conflict care rămâne neschimbat în datele sale esențiale. Perioade îndelungate de timp cei din pătura de sus par să dețină confortabil puterea. Mai devreme sau mai târziu, însă, vine un moment când își pierd fie încrederea în ei înșiși, fie capacitatea de a guverna eficient, fie ambele. După aceea sunt înlăturați de la putere de cei din mijloc, care îi atrag de partea lor pe cei de jos, prefăcându-se că luptă pentru libertate și dreptate. De îndată ce și-au atins obiectivele, cei din pătura de mijloc îi aruncă iar pe cei de jos în starea de robie de dinainte, iar ei devin pătura de sus. Imediat după asta, dintr-unul dintre celelalte două grupuri sau din ambele se desprinde o nouă pătură de mijloc și lupta începe iar.

Dintre cele trei grupuri sociale, numai cel de jos nu reușește niciodată, nici măcar temporar, să-și atingă scopurile.. Pentru cei din pătura de jos, nicio transformare istorică nu a însemnat altceva decât o schimbare a numelor celor care îi stăpânesc.

Urmașii revoluțiilor franceză, engleză și americană crezuseră parțial în propriile lor declarații despre drepturile omului, libertatea de exprimare, egalitatea în fața legii și altele asemenea. Până în deceniul al patrulea al secolului XX, toate principalele curente de gândire politică deveniseră, însă, dictatoriale. Toate noile teorii poitice duceau iar la ierarhie și înregimentare. Practici demult abandonate – întemnițarea fără proces, utilizarea prizonierilor de război ca sclavi, execuțiile politice, folosirea torturii pentru a obține mărturisiri, luarea de ostatici și deportarea unor întregi populații – au redevenit obișnuite, tolerate și chiar apărate de oameni care se considerau luminați și progresiști.

Noii aristocrați din Oceania erau mai puțin atrași de lux, dar mai înfometați după putere și mai hotărâți să zdrobească orice opoziție. Inventarea tiparului, apoi a radioului și cinematografului au ușurat munca de manipulare  a opiniei publice. Odată cu dezvoltarea televiziunii și  a procedeului tehnologic prin care se putea recepționa și transmite simultan prin același dispozitiv, viața personală a luat sfârșit. Orice individ putea fi expus douăzeci și patru de ore pe zi la supravegherea poliției și la zgomotul propagandei oficiale.”

Postarea participă la seria ”Citate favorite”, de la Suzana.

9 comentarii:

  1. (Suzana) Am reincarcat pagina de vreo cinci ori. Nimic...Tot anonim am ramas.
    Nu am citit-o nici acum. Ma multumesc cu citatele de la voi. Pur si simplu nu am putut si e la fel si acum. Si cred ca 'vizionarismul' lui a fost folosit ca bibliografie. Dovezi nu am altele decat distopia inconjuratoare.
    Sanatate multa, draga Zina si o luna pe placul tau! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, și eu înclin să cred că a inspirat pătura de sus din zilele noastre.
      În ceea ce privește problema ta... ești singura persoană care pățește asta. Să fie ceva legat de site-ul tău, oare?
      Sănătate multă și ție, draga mea Suzana!

      Ștergere
  2. Mmmm... cam seamana povestea cu realitatea (sau invers) 😊
    Hmmm... Pare (un fel de a spune) ca pentru a se schimba "ciclul" - schimbarea celor din patura de sus cu cei din patura de mijloc (la anumite intervale) - ar cam trebui sa se "destepte" cei din patura de jos.
    Inca mai am "pe creier" imagini din film (am citit si cartea, cu ani in urma).
    Zile senine iti doresc, Zina draga! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intenționat sau nu, pătura de jos a fost bine subțiată, prin desființarea celei mai mari ărți a industriei și agriculturii românești. Cei în putere au migrat în căutare de locuri de muncă. Au rămas doar bătrânii, care își așteaptă, resemnați, sfârșitul.
      Zicea bine Dante ”Lăsați orice speranță...”
      Zile senine să avem, draga mea Diana!

      Ștergere
  3. Vero sunt.
    Nici eu nu pot comenta aici decât ca anonim.
    Nu e nevoie să fii vizionar ca să-ţi dai seama cum stau lucrurile cu cele 3 pături sociale. Trebuie doar să ştii istorie, să ai putere de analiză şi sinteză şi să fii un fin observator al lumii în care trăieşti.
    Pătura de jos a fost bine subţiată la noi, în România, în alte părţi există şi e compusă din indivizi mai nou nu atât de îndobitociţi de muncă când de propaganda (mai mult sau mai puţin mascată) din mass media (în care sunt incluse acum şi reţelele sociale de pe net). Şi calitatea tot mai slabă a învăţământului şi transpunerea spectacolelor clasice într-o aşa-numită viziune modernă (în care, de exemplu, soldaţii romani au kalaşnikoave) aruncă majoritatea populaţiei într-o confuzie generală şi duc la analfabetism funcţional. Pătura de jos e ajutată să NU se deştepte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect!
      Îmi pare rău pentru inconvenientul legat de comentarii, dar sunt vinovatul fără vină. Nu știu dacă e de la mine, nici ce ar putea să fie. :(

      Ștergere
    2. Nici eu nu ştiu ce ar putea fi, dar ne descurcăm şi aşa. 🙂
      Tot Vero sunt.

      Ștergere
  4. Oh, cartea aceasta are pe coperta imagine cu actorii din film (am vazut si eu trailerul - candva as vrea sa vad ecranizarea, de curiozitate, dar si pentru ca are o distributie foarte buna).
    Cartea mea este cu un tv pe coperta.. :D. Am tot vrut sa o reiau - in sensul sa ii citesc si lui Buni din ea.. Acum nu prea este cazul, mai ales cand este in recuperare... mai degraba as prefera ceva dragut.. :).
    Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În niciun caz lui buni. Nu are rost să o bagi în sperieți. Poate ceva de P. G. Wodehouse sau de Jerome K. Jerome.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !