Pagini

25 aprilie 2022

Citate favorite (165) ”Îmblânzirea reginei” de Philippa Gregory



Dedicat celei de-a șasea soții a lui Henric al VIII-lea, Catherine Parr (prenumele ortografiat Kateryn de autoare), romanul duce mai departe povestea despre personalitatea și soțiile acestui rege. Dacă în ”Blestemul regelui”, de aceeași autoare, Margaret Pole descrie perioada în care el a avut primele cinci soții, în romanul de față povestea este spusă chiar de către cea de-a șasea.

Catherine Parr, văduvă după doi soți, în vârstă de 30 de ani, inteligentă și frumoasă fără a fi provocatoare, atrage atenția regelui Henric VIII, care o cere de soție. În  taină, ea se iubea cu pasiune cu Thomas Seymour, fratele răposatei regine Anne Seymour, deci cumnatul regelui. Catherine e conștientă că nu îl poate refuza pe puternicul și capriciosul rege, așa că acceptă și se desparte cu hotărâre de iubitul ei.

Regina avea o oarecare educație, dar, odată ajunsă pe tron, studiază cu mare plăcere și, în scurt timp, devine o erudită. Preocupările ei sunt în domeniul religiei reformate, traduce psalmi și scrie ea însăși, dând cartea la tipar fără numele autorului. Cum regele oscila mereu între religia catolică și religia protestantă, la un moment dat erudiția Catherinei este cât pe aci să-i aducă moartea. Nu numai atât, dar Henric VIII avea pretenția de a fi cel mai cult om din regat și nu accepta ideea ca soția lui să îl egaleze sau chiar să îl întreacă, mai ales în văzul și admirația întregii curți. Așa că, atunci când începe să poftească la a șaptea nevastă, recurge la aceste motive pentru a-i aduce moartea soției nr. șase.

Catherine primește mai multe avertismente de la oamenii care o prețuiau, ba chiar are o convorbire cu Thomas Seymour în acest sens.

” – În fiecare an e din ce în ce mai rău, insistă el. Toți sfetnicii lui cinstiți sunt morți sau au căzut în dizgrație. Și-a ucis toți prietenii din copilărie. Nimeni din preajma lui nu îndrăznește să-i spună adevărul. Firea lui a scăpat cu totul hățurile. Te previn. O să se sature de tine, zice el înverșunat, iar dacă nu-i oferi niciun motiv să divorțeze, o să te omoare ca să scape de tine.

- Nu, Thomas, te înșeli. Nu și-a iubit nicio altă soție cum mă iubește pe mine.

- Tu ești cea care se înșeală, prostuțo. A zvârlit-o pe regina Katherine de Aragon într-un castel umed și rece și ea a murit din cauza nepăsării,  dacă nu cumva din cauza otrăvii. Pe Anne Boleyn a decapitat-o pe baza unor dovezi mincinoase. Sora mea ar fi fost părăsită într-un an dacă n-ar fi rămas însărcinată - și chiar și așa, tot a lăsat-o să moară singură. Pe Anne de Cleves ar fi executat-o pentru înaltă trădare dacă ea nu ar fi fost de acord cu divorțul. Căsătoria lui cu Katherine Howard era nulă, deoarece ea era deja măritată, așa că ar fi putut să o părăsească și să o lase acoperită de rușine, dar a preferat s-o execute. A vrut s-o știe moartă. Când se va sătura de tine, o să te omoare. Își omoară familia, prietenii și soțiile... E un ucigaș, ucide fără rost, iar tu vei fi următoarea lui victimă.

- N-am greșit cu nimic.

- De-aia o să te și omoare. Nu suportă perfecțiunea.”

Când află că regele semnase ordinul de arestare pentru ea, Catherine găsește mijlocul de a-l face să se răzgândească și de a-i recuceri afecțiunea, chiar dacă cu prețul unor umilințe fără seamăn.

Atunci când, după o vreme, amenințarea morții se apropie din nou, moartea preferă să îl ia pe Henric VIII, iar Catherine devine o femeie liberă. Ce avea ea de gând să facă cu această libertate, veți afla citind romanul.

Citatul a fost extras din romanul ”Îmblânzirea reginei” de Philippa Gregory, publicat de editura Polirom în anul 2021.

Această postare este înscrisă la ”Citate favorite” de la Suzana.

10 comentarii:

  1. Mulțumim! :)

    Un Paște fericit! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      Sărbatoarea Paștelui cu lumină în suflet, bucurie în casă și pace în lume!

      Ștergere
  2. Tare sangeros acest rege! Si mofturos si orgolios si pacatos si ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Lipsa de educație! Fratele lui mai mare fusese crescut pentru ”funcția” de rege, dar a murit tânăr. Henric fusese ”răsfățatul cel mic”, căruia i se ingăduiau toate și i se făceau toate poftele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Țăcănit cu sceptru, acest rege. 😊
    Aceasta a sasea sotie a regelui "turbat" pare a fi un personaj istoric interesant. Multumesc pentru "introducere".

    Zile senine iti doresc, Zina draga! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un țăcănit periculos pentru familie, anturaj, popor...
      E o carte care merită să fie citită.
      Zile senine și ție, dragă Diana! ♥

      Ștergere
  5. Hai ca am reusit sa pun si eu tabelul. Te-am inscris.
    Cred ca eram cam pe la inceputul liceului cand am citit Regii blestemati. Rau am facut! 😊
    Nu prea am mai reusit sa citesc astfel de carti. Usor, usor insa cand vad cum vorbesti despre ele mai ca imi vine sa reiau cate ceva! Oricum ideea ca 'nu suporta perfectiunea' este tare ca motiv... 😊

    Ar fi trebuit sa incep cu Hristos a Inviat! Sper ca Sarbatorile v-au fost frumoase.
    Numai bine, draga Zina!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat A Înviat!
      Sărbătorile au fost frumoase mai ales prin liniștea lor. Și prin timpul extraordinar de frumos din zilele de Paște.
      Și ”Regii blestemați” se numără printre romanele mele, de fapt seria de romane, favorite. Ador romanele (și filmele) istorice.

      Sănătate și numai bine, dragă Suzana! ♥

      PS Mulțumesc pentru înscriere!

      Ștergere
  6. ”Nimeni nu suportă perfecțiunea”. Ar trebui să-l scriu pe oglinda din baie...
    O săptămână cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !