Pagini

21 mai 2020

PICĂTURA DE FRUMOS (76) William Hogarth. Contractul de căsătorie. 1743



William Hogarth (1697-1764), pictor baroc, gravor și ilustrator, a fost unul dintre primii artiști englezi care au lucrat independent de tradiția continentală. În plus, faptul că a dezvoltat prin multe lucrări ale sale o critică socială nemoralistă îl face să fie un pionier al caricaturii moderne.

Hogarth a început să învețe argintăria în anul 1712; în jurul anului 1720 funcționa ca gravor în aramă. Opt ani mai târziu s-a orientat spre pictură și s-a inițiat pe lângă James Thornhill, viitorul său socru. Întâi a creat primele reprezentări realiste de viață populară.
În anul 1729 s-a însurat cu fiica maestrului său și a devenit portretistul aristocraților, dar a pictat și cicluri satirice, și portrete de oameni de rând, precum și lucrări cu subiect religios (chiar dacă în stil rococo). Primește mai târziu și comenzi de portrete ale burgheziei prospere, apoi pictează o serie satirică a societății mondene, din care face parte și ”Căsătorie la modă”
Hogarth și-a câștigat faima în special prin picturile moralizatoare ale manierelor și prin gravurile pe care le-a executat pe baza picturilor sale. De asemenea, a exercitat o mare influență și a câștigat mult respect cu tratatul său de estetică, nu lipsit de umor, ”The Analysis of Beauty”, publicat în 1753. El a declanșat nașterea școlii engleze de pictură, italofobă și francofobă, fiind cel mai strălucit reprezentant al acesteia. A creat astfel o școală de pictură autohtonă. A inițiat fondarea Royal Academy și a instituit Saint Martin’s Lane Academy.
”Căsătorie la modă” este, de fapt, o serie de șase tablouri pictate între 1743 și 1745 în care artistul satirizează mezalianțele, căsătoriile făcute din interes între membri ai unor clase sociale diferite, pentru bani, respectiv pentru statutul social. Primul tablou din cele șase este intitulat ”Contractul de căsătorie” și înfățișează înțelegerea făcută între un lord și un comerciant pentru a-și căsători copiii, fiul lordului și fiica comerciantului.
Prin fereastră se vede noul conac al lordului, a cărui construcție a fost oprită. La el privește arhitectul casei.
În dreapta, la masă, lordul arată mândru spre arborele său genealogic, în timp ce primește banii de zestre, utili la continuarea construcției.
În stânga, în spatele comerciantului, fiica acestuia își usucă lacrimile, deja consolată de avocatul lordului, care îi va deveni amant, după cum se arată în următoarele tablouri ale seriei. Neinteresat, cu spatele la viitoarea sa soție, fiul lordului se privește în oglindă
Seria celor șase tablouri (ulei pe pânză de  69,9 x 90,8 cm) se află la Galeria Națională din Londra.
Iată aici un videoclip care prezintă cele șase tablouri și povestea scandaloasă a acelei căsnicii. Pentru a obține subtitrarea în limba română: click pe rotița din dreapta jos – Setari > click pe Subtitrari > rulati apoi in jos si click pe ultimul rand – Traducere automata > rulati in jos si click pe Romana. Nu e o traducere perfectă, dar se poate înțelege destul de bine.

10 comentarii:

  1. Cât de interesant! Viaţă şi dramă într-un singur tablou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mai interesant este să vezi întreaga poveste (în șase tablouri), până la capătul vieții, în videoclip.

      Sănătate și numai bine, dragă Potecuță!

      Ștergere
  2. Foarte interesant! Pictura moralizatoare. Văzând cele șase tablouri ramai pe gânduri. Frumos pictate, cu detalii ce îți dezvăluie cate ceva. Frumos! Mulțumesc iar pentru picătură! Pupiciiiii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seria aceasta e o sursă inepuizabilă de informații și de măiestrie. Mă bucur că ți-a plăcut și ție.

      Seară placută, dragă Ina!

      Ștergere
  3. W.h.pictor englez,intemeietorul si un reprezentant de seama al scolii nationale de
    arte,autorul unor gravuri satirice,deschizatorul de drum al unor noi genuri in pictura
    si in grafica.Multe din creatii au fost sub influienta Iluminati.A manifestat de timpuriu placerea de a desena,fiind un bun observator si cu memoria detaliilor.Il
    interesa grafica si era un autodidact in cizelarea artei.Se ocupa de ilustratii,apoi
    de studii de salon.Prin 1720 a realizat portrete de grup.Intre 1730-1731 H.realizeaza
    6 tablouri "cariera prostitutiei"-creionand o persoana foarte fardata,sub care se ascunde soarta tragica a unei persoane,nevoita sa "lucreze" in aceasta meserie.In 1745 apare ciclul cunoscut "Casatoria la moda".In 1757 George al II-lea l-a investit
    pe H.ca cal mai important pictor !El a fost nu numai un talentat portretist,dar si un
    moralist,ceea ce il plaseaza in randul maestrilor romantismului-satiric al sec.XVIII-lea
    toate cele bune,draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru completări, dragă Natalia!

      Sănătate și numai bine!

      Ștergere
  4. Iarasi am intarziat, dar cu folos, citind-o si pe Natalia!
    Ce tablou aglomerat si cu atatea alte picturi prin el!
    'Contractul de casatorie' suna tare ciudat...
    Un weekend placut, draga Zina! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi, ”pictures in pictures” nu e o noutate a televiziunii moderne. :))
      Sună ciudat ”contract de căsătorie”, dar asta era cutuma în acele vremuri. În fond, și azi e la fel, se vede asta la partajul de la divorțuri.

      Duminică frumoasă, dragă Suzana!

      Ștergere
  5. Fiecare dezbate un subiect diferit. :)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !