24 mai 2018

CĂLIN NEBUNUL Povestire pe scurt (1)

basm de MIHAI EMINESCU

A fost odată un împărat care avea trei fete foarte frumoase. Mulţi feciori de împăraţi le-au cerut de soții, dar împăratul nu a vrut să le dea. Într-o zi au venit trei tineri, le-au cerut şi, dacă nu a vrut să le dea, le-au răpit. Împăratul a dat de veste că aceia care vor găsi fetele le vor lua de neveste.

Era acolo un om care avea trei flăcăi. Doi erau cum erau, dar unul era socotit prost şi îi ziceau Călin Nebunul. Cei doi frați au vrut să plece numai ei după fetele împăratului, dar Călin Nebunul a zis să îl ia şi pe el. Au făcut un arc şi au zis că unde vor ajunge săgeţile, acolo vor poposi.

A tras cel mare, au mers vreo două zile şi au ajuns la săgeată. A tras cel mijlociu şi au ajuns tot aşa degrabă. A tras Călin-Nebunul şi au mers trei luni de zile. Mergând ei aşa, au terminat şi cremenea şi amnarul, așa că nu mai aveau cu ce să aprindă focul. De abia au aţâţat puțin foc şi s-au înţeles să stea de pază cu rândul, iar dacă se va  stinge focul să îi taie capul celui care era de pază.
În prima noapte a rămas de pază fratele cel mare. Pe la miezul nopţii a venit cu  vuiet grozav un zmeu cu trei capete. S-au luat la luptă, cel mare a omorât zmeul şi a făcut din el trei grămezi de carne. Noaptea următoare, când păzea fratele mijlociu, a venit un zmeu cu patru capete. Cel mijlociu l-a ucis în luptă şi a făcut patru grămezi de carne. A treia noapte, când păzea Calin Nebunul, a venit un zmeu cu opt capete.
Calin Nebunul a omorât zmeul şi a făcut opt grămezi de carne. În timpul luptei, însă, o picătură de sânge de-a zmeului a picat în foc şi l-a stins. Călin a pornit să caute foc. S-a suit în vârful unui copac înalt şi a văzut în depărtare lumina unui foc. A pornit într-acolo şi pe drum a întâlnit un om, pe nume De-cu Sară. Călin Nebunul îl legă de un copac. Mai merse el ce mai merse şi întâlni alt om, Miezu-nopţii. Îl legă şi pe acesta de un copac. Mai merse şi întâlni pe al treilea, Zori-de-Ziuă. Îl legă şi pe acesta ca şi pe ceilalţi, ca să stea timpul în loc şi să nu se facă ziuă şi porni mai departe.
Ajunse Călin acolo unde văzuse lumină. Aici fierbeau într-un cazan mare vreo două-trei vaci, lângă cazan se cocea o turtă, iar de jur împrejurul focului dormeau doisprezece zmei şi două zmeoaice, mamele lor. Călin-nebunul luă vreo doi tăciuni şi un cărbune, dar îi veni miros aşa frumos de la mâncare că luă şi o bucăţică de carne. Numai că o picătură de apă fiartă căzu pe urechea unui zmeu, acesta ţipă şi îi trezi pe toţi.
Întâi au vrut să îl omoare, apoi au zis că, dacă le-o aduce pe fata împăratului Roşu, îl lasă în viaţă. Ei nu puteau să o ia, că împăratul avea un cocoş şi un căţel, iar când se apropiau ei de palat cocoşul cânta şi căţelul lătra şi ei trebuiau să fugă. Atunci Călin Nebunul le spuse să meargă şi ei cu el, iar ei se învoiră.  Era acolo şi un om legat cu mâinile de un copac şi acesta, când a văzut că au pornit, s-a smuls aşa de tare că a rămas fără mâini şi a fugit.
Ajunşi la palatul împăratului, Călin Nebunul s-a suit pe o poartă şi le-a strigat zmeilor să vină să îi ia de chică pentru ca să îi treacă peste poartă. Cum lua unul, cum îi tăia capul cu paloşul. După ce i-a tăiat pe toţi, a  intrat în palat şi a ajuns unde dormea fata împăratului Roşu. A sărutat-o, i-a luat inelul din deget şi a plecat.
Când a ajuns la zmei, le-a tăiat vârfurile limbilor şi le-a pus într-o basma, apoi s-a dus unde era cazanul, a omorât o zmeoaică, dar una a scăpat. Calin Nebunul a luat carnea şi turta, puțin foc şi a pornit la drum spre fraţii săi.

* * *

Sursa foto

Pentru continuare, dă click aici: Călin Nebunul (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. ma ajutat mult dupa ce am citit textul intreg! am facut un rezumat mic! multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc frumos, am nevoie pe săptămâna viitoare, mă ajută mult să rezum textul la câteva pagini când povestirea este lipsită de majoritatea detaliilor inutile și derutante, uneori am obiceiul să le confund cu ideile principale fără un motiv anume.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !